Dieta echilibrata

Cresterea cu Nutritie Sanatoasa

Este extrem de important sa incepeti bine, cu o dieta echilibrata!

Sanatatea catelului pe viirot depinde in mare masura de perioada de crestere, de aceea este vital sa nu faceti greseli de nutritie in timpul acestei perioade critice pentru viitorul catelului.

Cainele a fost dintotdeauna un animal carnivor, iar organismul lui este complet diferit de cel uman-deci nu poate avea aceeasi hrana ca si a noastra !

 

Principii de nutritie.

Hrana trebuie sa asigure energie, dar trebuie sa contribuie si la formarea celulelor organismului si la mentinerea sanatatii acestora, prevenind eventualele probleme digestive, articulare sau legate de varsta. Pentru a indeplini aceste obiective, hrana trebuie sa fie formulata cat ma precis. Proteinele, mineralele, microelementele, vitaminele, lipidile, glucidele-fiecare grup de nutrimente are un rol bine definit.

Aportul lor trebuie sa fie foarte precis, nici in exces, dar nici insuficiente, pentru a acoperinevoile nutritionale ale fiecarui individ.

O hrana de calitate, care sa indeplineasca standardul Nutritiei Sanatoase, trebuie sa contina cel putin 50 de tipuri de nutrimente.

 

Un echilibru Sanatos.

Echilibrul nutritional pentru fiecare individ.

Greutatea de adult a unui Chihuahua in comparatie cu cea a unui St.Bernard variaza factorial de la 1 la 100!De aceea, si nevoile acestora sunt foarte diferite, atat in perioada de crestere, cat si mai tarziu.In timp ce talia de adult reprezinta un criteriu decisiv, este de asemenea esential sa se tina cont de nivelul de activitate fizica a cainelui, de varsta, rasa si sensibilitatile specifice.

Nu va lasati, totusi inselati de aparente... in timp de un Golden Retriever si un Labrador sunt asemanatori la prima vedere, nu au aceleasi caracteristici si, prin urmare, au nevoie de abordare nutritionala diferita.

Sugestie :  Caini mici=cerinte mari. Un pui din rase de talie mica are nevoie de dublu energiei necesare unui pui dintr-o rasa de talie mare, deoarece cresterea sa este scurta si rapida.

 

Nutrimente cu actiune specifica.

Grup de minerale Actiune
Calciu Participa la formarea sistemului osos, are rol in transmisia neurala
Fosfor Intra in structura sistemului osos si a membranei celulare, are rol in metabolismul energetic
Mangan Activarea functiei mitocondriale, formarea cartilajelor si a oaselor
Zinc Sistemul enzimatic, integritatea pielii, reproductie

 

Un echilibru sanatos.

Pentru a avea un catel in cea mai buna forma, este foarte important ca alimentatia sa satisfaca nevoile acestuia, asigurandu-i in acelasi timp, o viata de calitate si o speranta de viata cat mai mare. Numai o hrana perfect echilibrata va permite sistemului osos, sistemului muscular si organismelor sa se dezvolte armonios, mentinand, in acelasi timp o greutate optima. Daca vreti ca hrana sa fie bine asimilata, selectionarea ingredientelor trebuie sa tina cont de faptul ca sistemul digestiv al unui pui nu este complet dezvoltat.In cele din urma, forma, textura si dimensiunile crochetelor trebuie sa fie adaptata maxilarelor cainelui.

 

ARCUL DENTAR AL CAINELUI

 

Dintii catelului se dezvolta in acelasi timp cu sistemul osos. Spre deosebire de dintii de lapte, dintii definitivi includ 4 molari in plus pe maxilarul superior si 6 pe maxilarul inferior.