Manualul catelului

Bun venit acasa!

In sfarsit-catelul pe care il asteptati de atata vreme se afla acasa!Sosirea lui acasa este un moment minunat pentru toata familia, iar pentru el este inceputul unei noi vieti, intr-un mediu nou. Se va simti imediat ca acasa si va recunoaste persoana cu autoritate ca lider al grupului.

Un coltisor numai pentru catel.

Pentru a se simti in siguranta sa a se obisnui cu noua casa, catelul are nevoie de propriul spatiu, unde poate dormi sau se poate refugia.

Alegeti un colt linistit si transformati-l intr-un pat confortabil, cumparand un cos special pentru odihna. Asigurati-va ca are dimensiunea potrivita pentru catel si mai ales ca este usor de curatat.

Decideti unde o sa manance catelul.

Din prima zi, alegeti cu grija un loc unde sa tineti cele doua castroane-unul pentru apa , celalalt pentru crochete si nu le schimbati locul. Inoxul pentru castroane este cea mai igienica alegere. Pentru pastrarea curata a zonei umpleti castroanele doar pe trei sferturi.

Forma optima.

Probleme ? Mergeti la medicul veterinar...

In cazul in care ccatelul refuza sa manance, incepee dintr-o data sa schiopateze sau este ranit, este foarte important sa mergeti la medicul veterinar.Sunt si alte simptome care va indica necesitatea unei vizite la medicul veterinar si este important sa invatati sa le recunoasteti.

Voma : In situatii de varsaturi inexplicabile, ssau in cazul in care catelul incearca sa vomite, dar nu reuseste, trebuie sa consultati medicul veterinar.

Diaree recurenta : Urmarirea simptomelor poate ajuta medicul veterinar sa identifice cauza. Cateii se pot deshidrata foarte repede cand au diaree.

Temperatura : Caldura nasului cainelui dumneavoastra nu este un semn pe care sa va puteti baza, astfel incat se recomanda sa folositi un termometru pentru a-i lua temperatura, in timp ce se odihneste si este linistit. O temperatura intre 38 grade si 39 grade se incadreaza in limite normale.

 

Vaccinari recomandate :

Varsta Vaccinurile
de la 6 la 9 saptamani Maladia Carre, hepatita infectioasa , parvoviroza
de la 11 la 13 saptamani Rapel pentru precedentele 3 boli + rabie si leptospiroza
de la 15 la 17 saptamani Rapel pentru rabie si leptospiroza
la 15 luni  Rapel pentru toate vaccinurile de mai sus
Anual Rapel pentru toate vaccinurile de mai sus

 

Sugestii cu privire la sanatate .

-> Pentru o eficienta maxima, programati deparazitarea interna inainte de fiecare vaccinare

-> In cazul in care catelul are purici, sau vaneeaza soareci pe care-i mananca, este recomandat sa-l deparazitati. Cainii se pot infesta cu mai multe tipuri de viermi intestinali, iar cele mai comune modalitati de infestare sunt inghitirea puricilor sau consumarea excrementelor oricaror animale mici.

->In cazul in care catelul vomita consultati medicul veterinar, deoarece risaca sa se deshidrateze.

 

Igiena zilnica.

Bune obiceiuri . Curatenie, sanatate si frumusete ... sunt strans legate undele de celelalte! Trebuie sa mentineti permanent igiena cainelui, prin masuti zilnice simple.Supuneti cainele unei verificari zilnice de rutina, din varful urechilor pana in varful cozii si, nu ezitati sa contactati cabinetele specializate in toaletaj sau medicul veterinar, in cazul in care considerati ca aveti nevoie de ajutor.

O blana prfecta. Ingrijirea raselor cu blana scurta nu ridica foarte mari probleme! Dar cand blana este ceva mai lunga, toaleta zilnica, prin care indepartati nodurile si firele moarte de par, este extrem de importanta pentru o blana frumoasa. Cei mai multi caini naparlesc de doua ori pe an, toamna si primavara, dar sunt si unele rase a caror blana se schimba pe tot parcursul anului. In cazul in care cainele petrece foarte mult timp in casa , va naparli mai des.

Imbaierea. Dupa o plimbare lunga in aer liber, de multe ori cainele va fi murdar si va fi poate cazul sa-l imbaiati .Spalati-l cu apa calda si uscati-l usor, fara sa frecati, mai ales in cazul cainilor care nu au blana impermeabila.Pelicula de sebum care protejeaza pielea se va reface imediat .

Sugestie. Nu folositi niciodata sampon pentru oameni sau alte produse de uz uman, pentru ca vor irita pielea cainelui, dat fiind ca are un nivel de PH diferit de cel al oammenilor.

Unghii si labute. In cazul in care cainele petrece mai mult timp in aer liber, nu trebuie sa va faceti griji in privinta unghiilor, pentru ca se vor toci in mod natural. Cateii si unii caini care petrec cea mai mare parte a timpului in casa au unghii foarte lungi care ating podeaua si veti auzi cu siguranta zgomotul pe care acestea il fac pe o podea mai dura.Acesta este semnul ca trebuie sa faceti ceva in aceasta privinta! Puteti sa cumparati un cleste de unghii special pentru caini, pentru ca sunt foarte usor de utilizat. Asigurati-va ca nu le taiati prea scurt, astfel incat sa raniti cainele, mai ales in cazul cainilor cu unghiile inchise la culoare, unde este mai greu sa vedeti partea carnoasa a unghiei. Nu taiati unghiile caiteilor foarte mici, pentru ca la ceasrta varsta sunt foarte moi. Cereti medicului veterinar sa va arate cum sa taiati unghiile cainelui .


Fiti aten la ...

Ochii nu trebuie sa curga. Puteti sa ii curatati cu o solutie speciala, daca este cazul.

Urechile, mai ales daca sunt mari-este foarte important sa se poata aerisi canalul auditiv. Exista multe solutii speciale pentru curatarea urechilor. Nu folositi betisoare de urechi.

Labele, mai ales dupa o plimbare. Verificati daca s-a ranit sau daca are ghimpi in pernute si hidratati cu lotiune daca este cazul.

Periajul dintilor este obligatoriu !

Odata cu dintii definitivi, apare si problema tartrului. Pentru a evita depunerile de tartru si problemele dentare, trebuie sa aveti in vedere zilnic o igiena orala  corecta. Cea mai buna solutie este periajul, dar aceesta necesita pricepere si mult timp! O solutie buna poate fi alegerea unor crochete special adaptate din punct de vedere al formei si dimensiunii, care sa asigure periajul mecanic al dintilor.